Tuesday, April 27, 2010

~ Jalan2 Di Bandung + Jakarta ~

assalamualaikum...hai kwn2...sy nk citer psal trip sy ke bandung n jakarta ari tu...seronok sgt...rasa cam nk pi lg...shopping sakan...hihi... sy pi sana pd 8hb.April yg lalu...4 hari 3mlm sy kt sana...sy kumpul cuti sy, semata2 nk pi sana...excited sgt...smpai je kt airport sukarno, jakarta, hepi sgt2 wpun t'sangkut 2jam kt imigresen gara2 byk penerbangan yg landing time tu, org pun ramai...tu yg jd lmbat..hmm...xpe la, janji slamat smpai...sy pegi 8 org dgn parents, nenek n mkcik2 sy...sy yg plg muda...hihi...lepas je imigresen, trus cri pemandu pelancong yg dh di booking khas oleh ibu' ani(mak sy)hihi...dh jmpa pemandu pelancong yg di panggil Sandy (org nya ganteng, tp udah anak 2)kitaorg pi solat dlu, then bru teruskan p'jlnan ke bandung yg amik masa 3jam...masing2 dh capek (penat) tp xleh nk tdo sbb excited nk tgk negara org...slalu tgk citer indon je, bila dh smpai cnie cam xcaye lak, sebiji dlm drama indon...hihi...ni lah pemandangan bandar Jakarta wktu mlm... lebih kurang cam KL je...
Then,dlm p'jlnan ke bandung, kitaorg berenti rehat tuk mkn mlm di p'hentian...kitaorg mkn nasi padang...1st time sy mkn nasi padang...mula2 tgk cam t'kejut,bila tiba2 pelayan hidangkn lauk2 yg mcm2 atas meja...biar betul, byk tul lauk2 nyer...huhu...rupanyer nasi pdang mmg cenggitu...mna lauk yg xdiusik, dia xkan kira...bru la sy tau...tp sy xleh nk telan sgt, mungkin xleh nk msuk dgn selera sy..huhu...pas mkn truskan p'jlnan ke Bandung...sbb capek sgt, sy pun t'tdo, sedar2 dh smpai di hotel Sany Rosa,Bandung..cantik sgt hotel dia..hotel b'taraf 3 bintang, tp cam 4 bintang di M'sia...
keesokan harinya, jam 8pg wktu indonesia ( 9pg wktu M'sia) kitaorg smbung p'jlnan ke Tangkuban Parahu, tmpat kawah gunung berapi dlu...jln dia b'pusing2 sama cam nk pi Cameron Highland...nasib baik xmabuk...hihi...smpai je kt sana, cuaca sgt sejuk...pemandangan dia pun sgt cantik... ni sebelum masuk kt tangkuban parahu..
ni lah kawah gunung berapi nyer...time ni, wktu pg, cuaca pun sejuk...

b'gambar kenangan satu family...

sy yg paling muda...posing sakan la...hihi

Then, kitaorg teruskan p'jlnan pi ke strawberry park...manis sgt strawberry kt cnie...besar2 lak tu...yg bestnya, bleh petik strawberry sndiri, dgn hrga 1kg=60ribu rupiah...my mum la org yg plg excited skali nk petik strawberry...hihi...nenek pun ikut excited gak...
seronoknyer la mak sy ni...hihi

ni lah strawberry Bandung...manis sgt...

lepas puas petik strawberry n minum air strawberry, kitaorg truskan pjlnan tuk shopping...waaa....sgt seronok..smpai je kt pasar baru, ya Allah, jd rambang mata...semua nyer murah2...cantik2...kt cnie, sy beli jubah manik purple, blaus labuh putih, seluar slack, n tudung indon...hihi...klu ikutkan byk lg nk beli, tp simpan duit tuk shopping kt jakarta plak...pas pi pasar baru, kitaorg di bawa lak di terminal tas, butik jual beg tgn, dompet n tali pinggang...byk sgt beg cantik2...lama sgt duk pilih beg, last2 beli beg tgn coach yg b'harga 139ribu rupiah (RM50.60) original tau...huhu...pas pi terminal tas lak, pi toko 3 lak, kdai jual jeans n brg branded yg ori..hrga dia murah ckit je dr kt M'sia...then, kitaorg pi kdai kasut Donatello...msuk je kt butik kasut ni, sy t'cengang seketika...byk nyer kasut yg lawa2...teruja sgt2...pilih punya pilih, smpai dua kasut sy beli...hihi...hrga pun bleh tahan murah..hmm...shopping sakan sy kt cnie...hihi...penat b'shopping, kitaorg pi mkn n then blk hotel...

keesokan harinya kitaorg b'tolak ke jakarta yg amik masa 3 jam...sepjg p'jlnan, sy tdo je, sbb kepenatan shopping semlm xilang lg...hihi...tiba di jakarta tgh ari...pegi mkn kt mangga 2, then trus smbung shopping kt mangga 2...kt cnie, xbyk sgt yg menarik...so, xde lah lama sgt shopping...pas penat b'jln, kitaorg check in kt herritage hotel..smpai je hotel, trus t'baring kepenatan...mkn mlm pun xkuar, sbb sy temankan nenek sy yg dh xlarat nk b'jln, sbb kepenatan...hihi...
esok pg nya, kul 8pg, kitaorg dh check out hotel...then trus b'tolak ke tanah abang, syurga shopping di Jakarta...hmmm....xtau nk kata la bila msuk je kt tanah abang ni...t'lalu byk pilihan n semuanya cantik2...kt cnie sy beli kain cotton tuk wat bju raya,sekayu sy beli tuk 1 family...hihi...boria la raya thn ni...then sy beli blaus lg,beli jubah,beli kain ela...hihi...shopping sakan... =) smpai x terlarat nk round satu shopping kompleks tu...pas shopping je, gi mkn kt food court...kebetulan plak, ari tu annivessarry my mum n dad...sblum pi shopping td, sy dh pakat dgn pemandu pelancong suh belikan kek...nk wat surprise...so, time mkn ni lah, sy wat surprise...dpt gak smbut annivessarry my mum n dad yg ke 36 dgn sebiji kek...hihi...

my mum n dad...luve u so much...

after lunch, kitaorg pun b'tolak ke airport, tuk pulang ke M'sia...dtg dgn sorg satu beg, blk berbeg2...hihi...

semua ni brg2 yg shopping kt bandung n jakarta...
sronok sgt...dgn hnya RM400 sy dpt 2helai blaus,2jubah,2pasang kasut,kain ela,beg tgn n ole2 tuk kwn2...syok sgt...insyaAllah, ada rezki, sy nk pi lg...sape nk ikut???? ngee.... =) ok lah kwn2, jmpa lg di story yg akan dtg, di destinasi yg b'beza, insyaAllah...
wasalam...

2 comments:

dunia ana said...

nurul!!

kiter nk ikot!!

ekh medan ok tak ekh?? bandung lak jauh ke??

brape blnje kalo sorang ekh??

Uyul said...

ana...nnti klu kita pi lg, kita bgtau..hihi...

medan xde pe, klu juz nk b'jln, medan ok lah...tp klu nk shopping n jln, bandung n jakarta is better...hihi...

klu dpt tiket murah, juz dlm rm600 sorg...tu t'msuk mkn,hotel,pengangkutan kt sana...xt'masuk tiket flight... ni bajet yg plg murah kita dpt, pkai tourist guide kt sana...

then tuk shopping, rm500 pun ana dh leh dpt byk brg..hihi